Home  ›  Speciale pagina's  ›  Nieuws

Heeft verbetering van binnenklimaat invloed op de productiviteit?

Levert investering in binnenklimaat, naast energie verbetering, ook productiviteitsgroei? In opdracht van Kantoor vol Energie buigt Center for People and Buildings (CfPB) zich sinds enkele maanden over deze vraag. Een voorzichtig antwoord is er al: ‘het hangt ervan af.’

 

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden heeft het CfPB een simulatiemodel gemaakt en onlangs aan een begeleidingscommissie met vertegenwoordigers uit de installatiebranche en onderzoekswereld gepresenteerd.

Mogelijk 68 – 151 euro productiviteitsgroei per vierkante meter

Een eerste test op het gebouw van de Bouwcampus in Delft laat zien dat de productiviteitsstijging kan liggen tussen de €68 en €151 per m2. Dat is echter afhankelijk van behoorlijk wat aannames en in het model te waarderen factoren. Zoals de kwaliteit van het gebouw en de te nemen verbetermaatregelen, wat is de gemiddelde omzet per mens en hoeveel m2 gebruikt die medewerker daarvoor? Maar ook: welk aspect van het binnenklimaat is belangrijker voor productiviteitstoename. In het ene geval kan dat de temperatuur zijn, in het andere geval geluid, licht of lucht of juist een combinatie van deze vier factoren. Vandaar dat CfPB op de gestelde vraag voorzichtig “het hangt ervan af”, zegt.

Het totale onderzoek moet in februari 2018 zijn afgerond. Meer lezen over het onderzoek kan bij CfPB.nl